Tredje desember – Julekalender 2022:
Siste søndagen i november tok jeg turen til Bakkehaugen kirke på Tåsen. Det er ikke det så lett å bare stikke innom en kirke her i landet, de er jo stort sett stengt, unntatt søndager og torsdagskvelder. Denne søndagen, den siste søndagen i kirkeåret, var viet Kristi kongedag, også kalt Domssøndag. Prekentekstene denne dagen minner oss om at Kristus skal komme tilbake for «å holde dom over levende og døde»!
Så da ble det gudstjeneste, allsang og nattverd, men jeg droppet kirkekaffen etterpå!
Bakkehaugen kirke
I utgangspunktet var det ikke gudstjenesten jeg kom til Bakkehaugen for, men Kai Fjells innvendige utsmykninger, sandblåst av Carl Nesjar. Jeg ville gjerne oppleve kunstverkene «live»!
Bakkehaugen kirke er forresten ikke som alle andre kirker: For det første har den naustform (en av de første naustkirkene i Norge). For det andre er mesteparten av kirken tegnet av arkitekt Erling Viksjø. Han brukte naturbetong, en metode han selv hadde utviklet, der runde småstein eller singel ligger synlig i mørtelen og dette skaper et fint spill i betongveggen. I tillegg er den enkle innvendige utsmykningen figurativ og integrert rett på de skrå naturbetong-takflatene. Arkitektur og utsmykning er integrert i et hele! Og det er ganske spesielt og fint, syns jeg!
Bakkehaugen gård
Det hele begynte med at boktrykker Carl Grøndahl skjenket i 1931 Vestre Aker menighet 160 dekar av Bakkehaugen gårds grunn til oppføring av kirke, finansiert ved tomtesalg. Men det tok mange år før det ble et kirkebygg her. Først i 1958 ble grunnsteinen lagt ned, og så ble kirken innviet den 20. desember 1959!
Arkitektene
Arkitekt Ove Bang vant i 1939 arkitektkonkurransen med utkastet Sekler. Han plasserte kirken på tomtens høydedrag med vestgavlen i naturstein rettet mot sydvest, og med et dominerende mansardtak. Erling Viksjø var assistenten hans og jobbet også på prosjektet. På grunn av andre verdenskrig gikk arbeidet trått. Selve tomten, samt vei og kloakk ble gjort ferdig, men Ove Bang døde i 1942. Etter hans død viste det seg at bygget han hadde tegnet ble for dyrt å oppføre.
Viksjø tok over, omarbeidet og forenklet planene for kirken. Det reviderte prosjekt var nå også tilpasset en begrenset økonomi. Viksjø droppet mansardtaket til fordel for et høyt saltak.
Viksjø ville gjøre betongveggene levende, på betongens egne premisser, ved å sandblåse veggene og etterlate mørk, lys og farget betong og dermed et mønster i betongen. (i stedet for å dekke betongen med teglstein og store steinplater). Å utføre en kunstnerisk behandling av selve betongen, ved hjelp av sandblåsing før betongen ble herdet, hadde ikke vært brukt før. Med denne metoden måtte også utsmykningen følge byggeprosessen, i stedet for den tradisjonelle praksisen der utsmykningen kommer til når bygget er ferdig.
Kirken
Det er en konsekvent gjennomført triangelprismeform i kirkedelen, med en tverrfløy med menighetssal, sakristi og kjøkken. Klokketårnet står separat og er korsformet. Kirken har kor i full bredde og med et høyt saltak helt ned til gulvet. Her er det store glassflater som skiller skråtaket fra endeveggen. Arkitekturen ønsker å skape en nær forbindelse mellom prest og menighet, ved at skillet mellom kor og skip reduseres.
Utvendig veggdekor er tegnet av Viksjø, med trekantmotiv kombinert med kors utover hele inngangsgavlen, og sandblåst av Carl Nesjar. Kirken er i sin helhet støpt i betong og ble tildelt den ærefulle Betongtavlen for fremragende betongarkitektur i 1961.
Innvendig interiør
Veggdekoret innvendig er i sandblåst naturbetong og har motiver av de fire evangelistene, Jomfru Maria ved krybben og en trearmet lysestake. På alterveggen er utsmykningen et stort relieffkors med stråler ut i veggflaten. Prekestol og døpefont er også av sandblåst naturbetong.
Enkelte detaljer, som krybben og lysene i lysestaken er innlagt med en gjennomfarget glassmosaikk. Kai Fjell ønsket at den unge Maria skulle være en enkel skikkelse uten dekor, mens krybben er laget som et glassmaleri som lyser inn i kirken, vakkert!
Gudstjeneste
I morgen er det andre søndag i advent og da er det nærmiljøgudstjeneste i Bakkehaugen kirke kl 11. Dermed en ny mulighet for å beundre kirken innvendig med Kai Fjells vakre utsmykninger, og Carl Nesjars sandblåsing i Erling Viksjøs flotte kirke! Her er det fint!
Legg igjen en kommentar