Ellevte desember – Liker Oslos Julekalender:
Veggmalerier er en fin måte å fargelegge ellers triste og grå byrom. I løpet av det siste tiåret har internasjonalt anerkjente urbane kunstnere og lokale kunstentusiaster gjort Oslos gater til en av byens mest interessante og levende arenaer for kunst.
Oslo er spesielt egnet for gatekunst takket være et høyt antall gavlvegger uten vinduer. Grunnen til det er at i 1899 satt et boligkrakk i Kristiania en stopper for byggingen av de mange planlagt boligblokkene mellom eksisterende bygårder. Som et resultat ble en rekke gavlvegger uten vinduer og balkonger stående åpne, og de er i daget perfekte lerret for fargerik gatekunst. Og byantikvaren i Oslo tillater det, fordi byen har en gammel og lang tradisjon for å utforme håndmalte reklamer på husveggene. Vi skal ta en runde og se på den fine gatekunsten på Tøyen!
Tøyen
Tøyen er det stedet i byen med flest veggmalerier. Urban Samtidskunst ønsker at Tøyen skal bli Nordens største utendørsgalleri. Urban Samtidskunst, med gatekunstneren og politikeren Viktor Rakov Gjengaar, holder alle maleriene vedlike når noen finner det for godt å tagge dem ned. Flere internasjonale kunstnere har dekorert gavlvegger på Tøyen og omliggende bydeler.
Et bra utgangspunkt er å ta T-banen til Tøyen. For å finne alle veggmaleriene gjelder det å holde blikket høyt, og se seg godt rundt. Når du kommer ut fra baneinngangen på Tøyen ser du Francesco Dias blomstervegg, Nelu fra 2016.
Francesco Dias er fra Argentina, pseudonym: Aka Pastel. Tøyens beboerne var med på å bestemme hva som skulle males på veggen i sitt borettslag. Resultatet etter nøye research av kunstneren er en vegg prydet av blomster og planter som finnes rett bort i gaten i Botanisk hage.
Sørli lekeplass
Hele fire veggmalerier omkranser Sørli lekeplass. Tegneserieskaper Steffen Kverneland og Monica Tulles har malt Munch inn i sitt eget motiv av Skrik i Munch fra 2015. Steffen Kvernland er illustratør og tegneserieskaper. Han har laget mange treffende karikaturer av kjente forfattere, og ikke minst tegneserieversjoner av kjente litterære verk. Kvernland er kjent for bearbeidelser av litterære klassikere og kunstneriske biografier. Med boken Munch fra 2013, fikk Kvernland sitt internasjonale gjennombrudd, som han også fikk Brageprisen for. Boken er gitt ut på rundt ti forskjellige språk.
På Sørli lekeplass finne vi også Romfareren fra Sudan som denne tøffingen kalles. Malt av norsk-sudaneren Fadlabi fra 2016 med tittelen, The sky’s the limit. Den ble skapt for å være en positiv rollemodell for barna som leker her. Fadlabi har utdannelse fra Universitetet i Khartoum og Kunsthøgskolen i Oslo, og har blant annet gjort prosjekter for Munchmuseet i bevegelse og Kunsthall Oslo.
Litt lenger bort finner vi Jason fra 2013 på husveggen i Kolstadgata 15, malt av Urban Samtidskunst. Jasonfiguren er skapt av den norske tegneserieskaperen, John Arne Sæterøy fra Molde. Maleriet har fått navnet Jason, som er en gjennomgangsfigur i Seterøys tegneserier og er Sæterøys pseudonym.
Vis a vis Studenthjemmet finner vi The Treasure Hunter fra 2012, av den internasjonalt anerkjente Inti fra Chile. Den er en av de første muralene på Tøyen. Med sitt fargerike utseende, setter den sitt preg på nærmiljøet ved Sørli lekepark.
Askeladden?
Water of Life fra 2016 av Rustam QBics fra Russland finner du i Gruegata, og skal symbolisere visdom og kunnskap. Den kan fort minne om et norsk eventyr, med fosser og grønne skoger og en Askeladden-figur. Men det er mange andre assosiasjoner knyttet til bildet. Alt er basert på hvem tilskueren er, fordi mange her i området mener det er en hyllest til folkene som bor her. Blant annet på grunn av hodeplagget som kan minne om en hijab.
Du finner et kart over Oslos gatekunst HER
Legg igjen en kommentar